КУПУЙ!

Найбільші українські банки стали дуже активно виводити готівку, повідомляє НБУ

Home  /  Новини  /  Найбільші українські банки стали дуже активно виводити готівку, повідомляє НБУ


місце для вашої реклами!

banky-gotivka

Найбільші українські банки стали дуже активно знімати готівку, заявив учора на закритій нараді в Нацбанку з керівниками 40 найбільших банків першого заступник голови правління НБУ Олександр Писарук.

«Він приділив дуже багато часу валютному контролю. Сказав, що регулятор став приділяти йому набагато більше уваги, і виявив значне збільшення операцій з переведення в готівку коштів системними банками. При цьому Писарук підкреслив, що Нацбанк «накопичує цю інформацію і робить висновки». Пригрозив перевірками», – розповів голова правління одного з великих банків, який брав участь у зустрічі.

Також фінансисти розповіли про прозвучали звинувачення на маніпуляції. «Ще на нараді було сказано, що аналіз НБУ показує, що ряд великих банків систематично проводить операції, фіксуючи збитки від них. Писарук зазначив, що Нацбанк оцінює такі операції як «не є ринкові та спрямовані на переведення в готівку», і відстежує їх. У планах регулятора – напрямок виїзних перевірок у такі банки для встановлення справжніх причин проведення завідомо збиткових операцій», – повідомив нам заступник голови правління одного з банків.

Як уточнили самі фінансисти, у деяких банках вже повним ходом йдуть нацбанкові перевірки. І інспектуються саме операційні управління у зв’язку з чим, каси тимчасово не працюють і не обслуговують клієнтів.

Банкіри не стали приховувати зростання інтересу до готівкових операцій. Але запевняють, що не самі «йдуть в кеш», а роблять це під клієнтів. І, треба сказати, нічого дивного в такій поведінці клієнтів фінансисти не бачать. Ні в запитах компаній, які через загортання регулятором заявок не можуть придбати валюту на міжбанку і йдуть до нелегальних міняйл, ні – приватних осіб.

«На мій погляд, подібна тенденція пов’язана із зростанням попиту населення на іноземну валюту. Це нормальна ситуація, коли люди, на тлі ослаблення гривні, намагаються перевести свої заощадження в більш надійні грошові одиниці, такі як долар і євро, в надії уберегти їх від знецінення. Плюс до цього, населення відчуває побоювання щодо ситуації в банківській системі і можливості погіршення ситуації в конкретних банках, у зв’язку з ситуацією в економіці. В результаті вони намагаються не тримати кошти на депозитах і знімають їх», – зазначив аналітик Богдан Зварич.

Хоча банкіри трохи відкоригували його висновок: запевняють, що інтерес до української готівки сьогодні все-таки перевищує обсяги операцій з ВКВ. «Найбільший попит на гривневу готівку. Попит на валютну готівку в порівнянні з попередніми роками впав у рази у зв’язку з введенням НБУ обмежень: по зняттю з рахунків готівки кошти у валюті та проведення валютообмінних операцій», – запевнили банкіри.

Правда України

your ads here

реагуйте: