КУПУЙ!

Врятуємо будинок мецената Якова Новикова, побудовний 1893 року на вулиці Верхній Вал 29/30

Home  /  Новини  /  Врятуємо будинок мецената Якова Новикова, побудовний 1893 року на вулиці Верхній Вал 29/30


місце для вашої реклами!

old-kyiv

У Києві художники Валерія Карпань та Олег Перковський влаштували світлову інсталяцію у рамках проекту «Будинок Новикова. 1893» біля занедбаного будинку, що на вулиці Верхній Вал 29/30. Таким чином митці хочуть привернути увагу до схем незаконного захоплення землі, через які занепадає історична спадщина міста.

Промінь світла, що нібито перекреслює фасад будинку, символізує його «невидимість» для містян, пояснюють автори проекту.

«Цей проект починався як мистецький, але зараз переростає у справу честі нас як киян», – каже кураторка проекту Людмила Скринникова.

За інформацією організаторів акції, 2006 року будинок передали в оренду приватній фірмі, яка збанкрутіла у 2010 році. Сума кредиторської заборгованості фірми становить понад 182,5 мільйони гривень. На майно, як відшкодування своїх вкладень у фірму, претендує банк-кредитор. За планом санації передбачено закінчення реконструкції будинку за рахунок інвестора та подальша реалізація будинку з метою погашення заборгованості перед кредитором. Назв фірми та банку не називають.

У червні 2015 року Київська міськрада подала позов, щоб повернути собі ділянку землі й будинок, оскільки за даними кадастрів, земельна ділянка перебуває в комунальній власності. Однак у вересні 2015 року суд ухвалив, що все майно належить кредитору. За планом санації, реконструювати будинок інвестор-кредитор мав упродовж 12 місяців з моменту затвердження плану, яке відбулося першого грудня 2014 року.

Як зауважують організатори акції, інвестор-кредитор навмисне затягує з реконструкцією, сподіваючись отримати землю для комерційного будівництва. Так само вважає Леся Ганжа, яка саме розпочала розслідування по занедбаних будинках Києва.

«Ситуація довкола цього будинку також є кричущою зараз, тому що власники намагаються отримати цю ділянку землі, яка є під цим будинком, вже є відповідне рішення земельної комісії Київради. Ми знаємо, хто є власником будинку – ТОВ «Акваплаз» і знаємо, що щодо цього будинку вже навіть виграло суд Управління охорони культурної спадщини КМДА, а власників будинку оштрафовано на 170 тисяч гривень. Тому незрозуміло, чому земельна комісія вдає, що нічого не знає про ці суди. Цей власник свідомо доводить будинок до аварійного стану, це навіть визнав суд», – каже вона.

Будинок мецената Якова Новикова, побудовний 1893 року. Його експропріювали під час революції 1917 року та перетворили на комунальні квартири, колишніх власників виселили. Ліпнина інтер’єрів будинку Новікових нині майже повністю знищена.

Правда України

your ads here

реагуйте: